Valdemossa

Orten Valdemossa är en av de populäraste destinationerna för turister som är ute efter lugn och ro och avkoppling. Valdemossa har en befolkning på drygt ett tusen invånare, och detta är fördelaktigt för staden. Detta är en av de platser på Mallorca där du kan hitta mysiga gömställen om du väljer att hålla dig borta från mängden.

När platsen Valdemossa nämns, är det inte bara de magnifika sevärdheter som finns här som folk har kunskap om. Staden är synonym med namnet på ett par av de mest berömda 1800-talskompositörerna och författarna: År 1838 levde den polska pianisten och kompositören Frederic Chopin, och den franska romantiska författaren George Sand (kvinnlig pseudonym för Amandine-Aurore-Lucile Dupin) i exil på denna vackra plats Valdemossa, för att undvika den skada som de skulle uppleva om de återvände till Paris.

Tråkigt nog fick de ändå samma öde när de kom till Mallorca. Folk undvek dem och deras verk. Men några romaner av George Sand går fortfarande att få få tag på här då de säljs i de lokala butikerna. De älskande bodde i en cell i Royal kartusianklostret och under vintersäsongen visade sig boendet vara skadligt för Chopins hälsa. Hans tuberkulos hade försämrats, men han var mirakulöst nog kapabel att skapa än fler mästerverk här innan han gick bort.

På samma sätt lyckades George Sand avsluta den berömda romanen ”En vinter i Mallorca” innan deras tioåriga affär tog slut, strax före Chopins död i Paris år 1849. Idag utgör denna historiska och mycket kontroversiella historia det kungliga kartusianklostret till ett välkänt turistmål i Valdemossa.

Förresten, två hundra år senare skulle ett annat framstående par välja denna magnifika stad att bygga en av deras bostadskvarter i. Denna hemvist gäller de världskända skådespelarna Michael Douglas och Catherine Zeta-Jones. Nämnda kändisar bor i det som tidigare var ett slott som redan blivit omskrivet i Architectural Digest.

För närvarande finns det bara omkring tre hotell i denna stad, men bokningar kan alltid ske i förväg via Internet eller med hjälp av din lokala resebyrå. Boendet är prisvärt jämfört med andra hotell på ön. Utflykter kan ordnas för att kunna njuta av rustika och charmiga sevärdheterna i Valdemossa.

Valdemossa är fullmatad med turister under dagtid. Det kan dock vara tvärtom under natten, vilket är anledningen till att många av restaurangerna stänger tidigt. Men det finns fortfarande ett fåtal restauranger för den som vill äta senare. En pizzarestaurang som ligger utmed de större gatorna är en rekommenderad matplats.