Väder och klimat på Mallorca

Mallorca har alla fyra årstider men det typiska vädret är behagligt och relativt torrt.

Våren är en fantastisk tid då det går att njuta av Mallorcas naturreservat. Det är ett ganska tyst säsong och den då hela ön skryter med ett blomstrande grönt landskap. Den varma temperaturen och de då inte fullbelagda stränderna är en perfekt miljö för vandrare, cyklister, fågelskådare, och för dem som vill fånga en tyst stund med solen. Det är i under denna säsong den katolska befolkningen på ön också firar påsk på ett festligt sätt.

Sommaren är definitivt den bästa säsongen och det som gör Mallorca känt bland turister. Solfanatiker flockas på ön under denna säsong, med mer än 12 timmars solsken per dag i snitt. Det är nu tid att njuta av Mallorcas underbara stränder, eller kanske sola vid poolen, segla, utöva vattenskidåkning, och göra alla möjliga andra vattensporter. Många seglingstävlingar hålls hela sommaren. Högsta temperaturen på året kan upplevas i mitten av juli.

Hösten innebär återigen det perfekta vädret för vandrare och naturälskare. Det är under denna tid på året som lokalbefolkningen kan visa upp sina olika odlade livsmedel i de dynamiska bymarknaderna. Hösten är också en bra tid för vandringar i bergen på ön och för att uppskatta den lokala kulturen. Många lokala festivaler arrangeras här hela säsongen. De två måste-se-festivalerna är Olive Festival inCaimari, och jordbruksmässan i Inca.

Vintersäsongen på Mallorca är dämpad jämfört med de andra årstiderna. Turisterna rör sig mest i de mest turistinriktade områdena. Den fridfulla landsbygden fortsätter att vara en lugn fristad. Säsongen avslutas i slutet av januari då ön förbereder sig för åter bevattnas med vita prickar av mandelblom. Det största evenemanget i Palma, festen i San Sebastian, sker i januari, och firas med stora utomhusgrillar och levande musik från internationella och lokala artister. Kvällen avslutas med ett magnifikt fyrverkeri.

Månad Snitt min Snitt max
Januari 5 °C 15 °C
Februari 5 °C 15 °C
Mars 6 °C 18 °C
April 8 °C 20 °C
Maj 11 °C 24 °C
Juni 15 28 °C
Juli 18 °C 31 °C
Augusti 19 °C 31 °C
September 17 °C 28 °C
Oktober 14 °C 24 °C
November 9 °C 19 °C
December 6 °C 16 °C