Mat och dryck på Mallorca

Med tanke på att Mallorca är i Medelhavet erbjuds givetvis den så berömda medelhavskosten. Lokalbefolkningen konsumerar det som odlas på ön och det är främst frukt, grönsaker och kött från gris, spädgris, biff och lamm.

För att vara en relativt liten ö, med en befolkning på mindre än en miljon, finns det många restauranger, hela 1 200. Dessa erbjuder matlagning av alla typer. Trots detta ska det mallorkinska köket inte glömmas bort med rätter som ”tumbet” (en Mallorca-variant av ratatouille med aubergine, potatis och paprika i olivolja), ”frit” eller ”frit mallorqui” (inälvor med potatis, lök och tomater), kanin i lök, stekt spädgris, bog av lamm eller fisk som stekt mulle, kokta simpor, eller tandad braxen a la Mallorcastil. Fyllt kött som den berömda ”sobrasada” och ”botifarrones” erbjuds också. Paella är inte en Mallorca maträtt men det är erbjuds vanligen på restaurangerna.

Efterrätter är inte Mallorca starka sida. De flesta desserter och bakverk är av arabiska och judiska kulturtraditioner. Helado (glass) och flan (creme caramel) är några favoriter på ön. Mallorcaborna är mycket kära i sin ensaimadas som är som en magnifik kaka: fluffig, spiralformat bakverk strödd med socker och fylld med allt från pumpa och sylt till korv. Ostar omfattar sorter som Mahon från Menorca och Manchego från centrala Spanien.

Mallorcaviner har haft en period av massiv popularitet under det senaste århundradet, men många av vinstockarna förstördes av sjukdomen phylloxera. För närvarande kämpar man med att vinna tillbaka sitt rykte när det gäller att producera fina röda och vita kvalitetsviner.

Cerveza, öl på spanska, är tillgängligt överallt. Sherryn är alltid fin, torr och kyld. Den koñjac eller spansk brandy kommer i en förbryllande mängd flaskor och läggs till kaffe när som helst på dygnet.

Andra lokala drycker är färskpressad apelsinjuice (zumo de naraja), den orxata (mandelmjölk), café solo (en liten shot av stark svart kaffe), te, och till och med manzanilla (kamomill) för dem som vill ha en avkopplande känsla.