Deia

Deia ligger i den nordvästra delen av Sierra Tramuntana och är den femte minsta staden på ön Mallorca. Själva staden har en yta på dryga 15 kvadratkilometer och hade år 2004 mindre än tusen invånare. Men turisterna håller befolkningsantalet uppe.

Deia, även känt som Deya, är en glad liten ort med en salig blandning av lokala invånare och turister som tillsammans jagar naturupplevelser och vill njuta av den välbevarade atmosfären. Trots att byggnaderna uppfördes långt innan det fanns pätimeternogranna arkitekter, är husen fantastiska. Byggnadsmaterialet består av lokala resurser och alla hus går i harmoni med naturen. Naturligtvis bidrar Sierra Tramuntana till storslagenheten och är en perfekt bakgrund.

Nedanför en dammig väg som går genom olivlundar, ligger ”cala”, viken. Platsen kan nås med bil, men det är också en trevlig promenad till stranden. Här finns också ett litet antal kvardröjande fiskare som än går ut i gryningen för att kasta ut sina nät och därmed försörja sig.

Lokalbefolkningen i Deia är vana med främlingar och besökare omkring sig. Den här byn har varit en tillflyktsort för konstnärer, musiker och författare sedan början av 1900-talet. Här finns helt enkelt en rikedom av naturlig givmildhet som lätt ger inspiration till mästerverk i någon form. Det är inte att undra på varför många av dessa konstnärer skapar en permanent bostad i Deia.

I Deia finns ett antal små affärer, mer än ett fåtal restauranger och bra hotell. Det är inte alls ovanligt att femstjärniga lyxhotell ligger vägg i vägg med lokala barer. Det finns även ett gott urval av bra hyresfastigheter tillgängliga för besökare. Fastighetsbranschen är snabbt växande i staden, då fler och fler människor väljer att söka en fast plats i denna vackra stad. Upplev den du också, och du kommer att bli förälskad.